Meet- en Regeltechniek

Regeltechniek omvat het regelen van dynamische systemen waarvan de tijdafhankelijke toestand bepaald wordt door de actuele toestand en de op het systeem uitgeoefende invloed, in combinatie met de eigenschappen van het systeem.

Meettechniek, in geval van een regelsysteem, behelst het meten aan het systeem ten behoeve van het regelen ervan. Maar dit kan uiteraard ook breder gezien worden, bijvoorbeeld het meten van een eigenschap van een materiaal of signaal.

Meet- en regeltechniek en elektronica kunnen bijna niet los van elkaar worden gezien. In vrijwel ieder elektronisch systeem wordt iets gemeten en het systeem moet zelf en in combinatie met zijn omgeving stabiel zijn en voorspelbaar reageren. Daarvoor is zowel meet- als regeltechniek essentieel.

Een regeling kan, naar gelang de toepassing, in (elektronische) hardware vastgelegd zijn maar ook in software. Met hardware kunnen doorgaans de kortste responstijden verkregen worden terwijl met software een hogere complexiteit relatief eenvoudig te bereiken is, waarbij overigens voor de meeste toepassingen de responstijden voor fysieke systemen meer dan toereikend zijn.

Toepassingen

Of het nu gaat om het meten en regelen van de temperatuur in een ruimte, de stroom door een elektromotor, of het meten en regelen van de snelheid en positie van een stoellift, meet- en regeltechniek is overal om ons heen en heeft oneindig veel toepassingen.

Expertise

Het meten en regelen van een systeem, ongeacht of het een elektrisch of mechanisch systeem betreft, begint bij het doorgronden van de fysische eigenschappen ervan en het gedrag dat daarmee gepaard gaat. Aan de hand daarvan moet vervolgens een gepaste regelstrategie gekozen worden. De kennis en expertise die hiervoor nodig is hebben we bij HedoN volop. Of het nu gaat om het uitvoeren van Fourier-, Laplace-, Z-, of Fast-Fourier-transformaties, of om het implementeren van een op maat gemaakte regeling in hard- en/of software, dit is onze dagelijkse praktijk.

Producten

Al sinds de oprichting in 1979 past HedoN meet- en regeltechniek toe in de ontwikkeling van producten. Een paar recente voorbeelden zijn via de links hieronder te bekijken.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u interesse in een samenwerking? Aarzel niet en neem contact op!